Z historie oddílu

Oddíl Žlutý kvítek byl založen 6. května 1987 a mezi zakládajících 15 členů patří Jana Harabišová (Ježek), Jaromír Šupina (Pirát), Michal Bílek (Medvěd), Zuzana Menšíková (Havran), Petra Opělová (Tučňák), Tomáš Paluzga (Papoušek), Aleš Šigut (Orel), Martin Leska (Eiffel), Lukáš Kula (Jestřáb), Ivana Šigutová (Sněženka), Vladimír Bača (Sup), Petr Paluzga (Kondor), Radim Kuchař (Tygr), Jana Hudečková (Bobřík), Vlastimil Bužek (Delfín), kteří byli rozdělení do tří družin – Kamzíci, Tygři a Sovy.

Na první schůzce jsme se dohodli o názvu oddílu, který byl vybrán dle našich oblíbených knih Jaroslava Foglara a také proto, že v mnohých zahradách právě kvetly mochny husí, jejichž květ jsme si dali do znaku. Avšak ihned na druhou schůzku nepřišel Martin Leska, ale naopak přibyl další člen – Lubomír Bužek (Pavouk). Během jednotlivých let se členská základna neustále obměňovala a v současné době jich naším oddílem prošlo 366 členů.

sokol

V roce 1987 jsme začali pracovat pod pionýrskou skupinou v Palkovicích a zároveň jsme se stali členy Tělovýchovné jednoty Sokol Palkovice, která nám poskytla místnost ke schůzování. Stali jsme se rovněž členy Klubu českých turistů. S opětným vznikem Junáka po sametové revoluci v roce 1989 začala ve skautském hnutí pracovat chlapecká část oddílu, avšak jen velmi krátkou dobu (do roku 1991). Od roku 1993 jsme se stali členy ATOM (Asociace turistických oddílů mládeže České republiky), kde působíme dodnes.

tom kct

První oddílová výprava se konala 23. května 1987 a byla to cyklotúra do okresního města Frýdku-Místku, kde jsme se utkali s oddílem NoAcO (vedoucí Milan Václavík) a Delfíni, bývalý Pirátův oddíl, v různých kuličkařských disciplínách. S touto soutěží jsme měli malé zkušenosti a výsledky tomu rovněž odpovídaly (Jestřáb 6. místo) a v boji „O velkého kuličkáře“ prohrál Pirát ve finále s Rosničkou s oddílu Delfíni.

Během činnosti oddílu jsme hráli několik dlouhodobých her – Alvarez, Záhada 12 klíčů, Zlatá horečka, Stínadla a další. Měli jsme i několik zajímavých akcí, jako např. mikulášské nadílky, uzlařské závody, brigády na hradě Hukvaldy, turistické závody s oddílem Modré šípy (vedoucí Jindřich Plaček), návštěvy hvězdáren, sáňkařské a cyklistické závody, vlaštovkiády, turnaje ve florbalu a další. Každoročně plníme odznaky Jarní kilometry.

V průběhu roku 1988 jsme začali vyhotovovat oddílové kartičky akcí, na které jsme vypisovali datum, název akce a jednotlivé účastníky. V roce 2004 jsme je však přestali vyrábět a v současné době jich máme více než 507 kusů. Jestliže tyto kartičky o velikosti 6,5 x 9 cm uložíme na sebe, dostáváme výšku sloupce přes 168 milimetrů. Tyto kartičky většinou kreslili členové oddílu a jsou pěknou vzpomínkou nejen na oddílové akce, ale i na jejich „malíře“.

 

karta1 karta2 karta3

 

Dne 3. května 1989, v době 2. výročí založení oddílu, jsme se sešli na Paloučku věrnosti, kde jsme za pomocí instruktorky Denisy Michálkové (Deny, vypomáhala v oddíle v roce 1989) ze Zelinkovic vyhloubili jámu na lípu, kterou přinesla Michaela Muchová (Poštolka). K tomuto stromu nyní přikládáme vytesané kameny a oddílová mohyla věrnosti pomalu roste.

O dva roky později (1. 10. 1991) jsme zaznamenali narůst nových mladých členů (Kamila Brysová – Krtek, Nikola Brysová – Žabka, Jakub Huška – Krokodýl, Pavel Kiša – Střevlík, Lenka Kišová – Ještěrka, Sylva Hušková – Srnka, Lukáš Bača – Levhart, Martin Žvak – Jezevec a Milada Široká – Veverka) a na jejich vedení se velmi podíleli instruktoři Jana Hudečková (Bobřík), Ivana Šigutová (Sněženka), Filip Široký (Sokol), Jana Harabišová (Ježek), Martin Považan (Žán) a Lubomír Bužek (Pavouk).

Po prázdninách roku 1992 shromáždil Filip Široký (Sokol) nejstarší bývalé členy oddílů Žlutý kvítek a Modré šípy, kteří se již aktivně do činnosti nezapojovali, a společně s Rostislavem Bužkem a Petrem Menšíkem založili družinu Roveři. Jejich činnost byla zpočátku zaměřena na turistiku, později i na další chlapecké zájmy – fotbal, hokej. Vedení Roverů se později ujali Viktor Bužek (Lev) a Václav Kostelecký (Mýval), kteří zavedli i další nové sporty – taekwoondo, florball.

 

rover
Původní znak Roverů.

 

vrabcak

Dne 10. září 1993 měli svou první schůzku mladší sourozenci aktivních členů, kteří vytvořili skupinu Vrabčáci. Mezi prvními členy byli Daniel Merta (Pes), Jan Šupina (Ledňáček), Kateřina Šupinová (Lachtan), Jakub Marák (Opice), Jan Huška (Divočák), Tomáš Kuča (Čáp), Kateřina Trojčínská (Jelen II.) a Martin Kubala (Kačer). Vedení se ujala Ivana Šigutová (Sněženka) a společně vytvořili družinový pokřik: Vrabčáci se rádi mají, navzájem si pomáhají. Odchodem vedoucí na vysokou školu se vedení ujímají František Petrovič (Wapiti), Lubomír Bužek (Pavouk) a Ondřej Bužek (Vlk).

Od roku 1996 dostávají členové oddílu k výročí založení odznaky v podobě žlutého kvítku a jsou pěknou památkou na léta v oddíle. Tento odznak od nás také obdrželi jako dar spisovatelé Jaroslav Foglar – Jestřáb a Jan Šimáně – Galén, vedoucí Pražské Dvojky (oddíl Jaroslava Foglara) Josef Bláha – Řešetlák a zhotovitel odznaků Eduard Pazourek.

V den 12. výročí založení oddílu, tj. 1999, jsme si nechali u Karla Kroba z Vyššího Brodu zhotovit dva pěkné totemy, na kterých jsou zobrazeny zvířata bobr, delfín, orel a klokan, symbolizující čtyři naše současné družiny. Uprostřed totemů je umístěn oddílový znak – žlutý kvítek..

totemy

 

Dne 27. srpna 1999 obnovili členové oddílu Žlutý kvítek spolu se členy turistického oddílu Modré šípy památníček amerického pilota, který byl v roce 1944 nad naší obcí sestřelen. Na obnově památníčku se podíleli Martin Považan (Žán), Václav Kostelecký (Mýval), Jaromír Šupina (Pirát), Michaela Škovranová (Tuleň), Monika Škovranová (Liška), Milada Široká (Veverka), Jan Šupina (Ledňáček), Kateřina Šupinová (Lachtan), Barbora Skarková (Růžička), Jakub Marák (Opice), Pavel Šlajer (Kůň), Zbyněk Šlajer (Sysel), Vladan Sukač (Pony).

roce 1999 se členové Roverů zúčastnili Děkanátní hokejbalové ligy a po těžkých bojích mezi 12 družstvy skončili na pěkném 4. místě. V následujícím roce se soutěže zúčastnilo již 16 družstev a členové Roverů se probojovali až do čtvrtfinále, ale na postup mezi nejlepší čtyři to již nestačilo.

Oddíl Žlutý kvítek se rovněž v roce 1999 poprvé zapojil do závodů CPP – Medvědí stezkou (celostátní pobyt v přírodě) a od roku 2000 nechyběl ani jednou v republikovém finále. 

Proto si připomeňme naše umístění v těchto republikových soutěžích:

  • 2000 – Protivanov u Prostějova: Barbora Skarková (Růžička) a Veronika Fatrdlová (Verča) získaly zlaté medaile a titul republikových přebornic. Totéž se rovněž podařilo Janu Šupinovi (Ledňáček) a Jakubu Najdkovi (Chocholouš). Marie Mertová (Želva) získala společně s Věrkou Kopčákovou z Metylovic stříbro.
  • 2001 – Zbraslavice u Kutné Hory: Jakub Najdek (Chocholouš) a Michal Chlebek (Tarantule) obsadili 1. místo, Barbora Skarková (Růžička) a Veronika Fatrdlová (Verča) vybojovaly 2. místo, Denisa Maráková (Zajíc) a Lenka Kubalová (Mravenec) skončily na 5. místě.
  • 2002 – Doubí u Třeboně: Daniel Merta (Pes) a Martin Kocurek (Rumcajs) se umístili na 4. místě, Lukáš Bača (Levhart) a Pavel Kiša (Střevlík) na 10. místě.
  • 2003 – Vír: Lukáš Bača (Levhart) a Pavel Kiša (Střevlík) se umístili na 7. místě, Veronika Fatrdlová (Verča) a Barbora Skarková (Růžička) na 12. místě, Leona Machalová (Lea) a Kateřina Závodná (Káča) na 3. místě, Ada Paluzgová (Pískle) a Kateřina Kouláková (Rychlonožka) na 4. místě.
  • 2004 – Vizovice: Ada Paluzgová (Pískle) a Kateřina Kouláková Rychlonožka) se umístily na 1. místě, Dagmar Čechmánková (Mateřídouška) a Barbora Skarková (Růžička) na 6. místě, Jan Šupina (Ledňáček) a Vladan Sukač (Pony) na 5. místě, Leona Machalová (Lea) a Kateřina Závodná (Káča) na 2. místě.
  • 2005 – Olomouc: Jan Šupina (Ledňáček) a Jakub Prokop (Had) se umístili na 6. místě, Veronika Kubalová a Dagmar Čechmánková (Mateřídouška) na 5. místě, Michaela Škovranová (Tuleň) a Barbora Skarková (Růžička) na 4. místě.
  • 2006 – Doksy: Hlídka Jolana Kusá (Jola) a Pavla Warzechová (Pája) se umístila na 11. místě, Dagmar Čechmánková (Mateřídouška) a Veronika Kubalová skončily na 4. místě, Vladan Sukač (Pony) a Jan Šupina (Ledňáček) na 2. místě, Ada Paluzgová (Pískle) a Kateřina Kouláková (Rychlonožka) na 1. místě.
  • 2007 – Malý Ratmírov: Jan Šupina (Ledňáček) a Vladan Sukač (Pony) se umístili na 11. místě, Dagmar Čechmánková (Mateřídouška) a Lenka Hrdinová (Kiwi) na 4. místě, Jolana Kusá (Jola) a Hana Magerová (Hvězda) na 7. místě.
  •  2008 – Olomouc: Jan Kubala (Kwaki) se umístil na 13. místě.

 

 

V rámci závodů CPP jsme v jednotlivých soutěžích v letech 2000 – 2020 získali celkem 236 zlatých208 stříbrných a 157 bronzových medailí, 118. čtvrtých, 66 pátých a 37 šestých míst. Svými výsledky jsme dopomohli v republikových hodnoceních k vítězství Moravskoslezského kraje a tím i zisku symbolu – plyšového medvěda. První z nich dokonce dostal vlastní jméno a jmenoval se Ruda. Při příležitosti oslav 20. výročí našeho vzniku byl předán oddílu Žlutý kvítek do trvalé péče.

Od roku 1987 jsme se aktivně zapojovali do turistických závodů (outdoor running), avšak se slabšími výsledky. Někteří členové se sice z okresních a krajských kol dostali do Českého poháru, ale na úspěch v podobě postupu na mistrovství České republiky jsme čekali marně. Svého úspěchu jsme se v silné konkurenci soupeřů dočkali až v roce 2000. Na tento úspěch navazovaly další postupy:

  •  2000 – Kralupy nad Vltavou: Barbora Skarková (Růžička) a Veronika Fatrdlová (Verča) obsadily 9. místo.
  • 2001 – Mikulášovice: Jan Šupina (Ledňáček) a Roman Nakoukal (Háček) obsadili 12. místo.
  • 2004 – Koryčany: Ondřej Huďa (Rex) a Tomáš Hrdina (Grep) obsadili 10. místo.
  • 2006 – Orlová: Magdaléna Krčová (Labuť) a Soňa Lepíková (Ovce) obsadily 10. místo, Zuzana Juřenová (Jiskra) a Lucie Slípková (Bledule) 8. místo, Tomáš Hrdina (Grep) a Ondřej Huďa (Rex) 8. místo, Ada Paluzgová (Pískle) 11. místo a Jan Šupina (Ledňáček) obsadil 10. místo.
  • 2006 – mistrovství ČR v turistických závodech smíšených dvojic – Kralovice: Ada Paluzgová (Pískle) a Jan Šupina (Ledňáček) obsadili 16. místo, Magdaléna Krčová (Labuť) a Aleš Bílek (Hraboš) 6. místo, Soňa Lepíková (Ovce) a Jan Kubala (Kwaki) 14. místo.
  • 2007 – Pacov: Ada Paluzgová (Pískle) obsadila 3. místo, Jan Šupina (Ledňáček) 4. místo, Soňa Lepíková (Ovce) 16. místo, Tomáš Hrdina (Grep) a Lukáš Sasín (Kulička) obsadili 8. místo.
  • 2007 – mezinárodní mistrovství v turistických závodech – Kralovice: Ada Paluzgová (Pískle) obsadila v konkurenci českých a slovenských soupeřek 4. místo. Jan Šupina (Ledňáček) byl nominovaným náhradníkem, avšak do závodu nebyl nakonec povolán.
  • 2007 – mistrovství ČR v turistických závodech smíšených dvojic – Budišovice: Ada Paluzgová (Pískle) a Jan Šupina (Ledňáček) obsadili 2. místo, Soňa Lepíková (Ovce) a Martin Krkoška z Kunčic p. Ondřejníkem 6. místo, Alena Mičulková (Kopretina) a Vítězslav Tkáč (Upír) 15. místo, Nela Paluzgová (Smíšek) a Lukáš Sasín (Kulička) 14. místo, Ondřej Huďa (Rex) a Petra Vyvialová (Kobylka) 12. místo, Zuzana Juřenová (Jiskra) a Tomáš Hrdina (Grep) 11. místo, Magdaléna Krčová (Labuť) a Aleš Bílek (Hraboš) 7. místo.
  • 2008 – Ivančice: Lucie Juřenová (Světluška) a Michaela Žváková (Rolnička) obsadily 3. místo), Jiří Bajtek (Bobr) a Petr Bílek (Kamzík) 5. místo, Dan Kunz (Škorpion) a Přemysl Mičulka (Fénix) 6. místo, Zuzana Juřenová (Jiskra) 12. místo, Tomáš Hrdina (9. místo), Ada Paluzgová (Pískle) 1. místo a stala se mistryní ČR, Melánie Halešová (Mela) 6. místo. Jako oddíl jsme se v kategorii žactva umístili na 3. místě, v kategorii dorostu a dospělých na 16. místě.
  • 2008 – mezinárodní mistrovství v turistických závodech – Bardejov: Lucie Juřenová (Světluška) a Michaela Žváková (Rolnička) obsadily 4. místo, Ada Paluzgová (Pískle) se stala mezinárodní mistryni. Jiří Bajtek (Bobr) a Petr Bílek (Kamzík) byli nominovanými náhradníky, avšak do závodu nebyli nakonec povoláni.
  • 2008 – mistrovství ČR v turistických závodech štafet – Mikulášovice: Vladan Sukač (Pony) – Jan Šupina (Ledňáček) – Vítězslav Tkáč (Upír) obsadili 8. místo, Soňa Lepíková (Ovce) – Alena Mičulková (Kopretina) – Ada Paluzgová (Pískle) 8. místo.

V rámci turistických závodů v letech 1987-2020 jsme v jednotlivých soutěžích získali celkem 238 zlatých, 263 stříbrných a 266 bronzových medailí, 284 čtvrtých, 252 pátých a 271 šestých míst. 

Naši nejlepší závodníci jsou uvedení v článku „Naší NEJ“, ale jen si připomeňme, že oddílovými bludičkami jsou Jakub Košvica (Vrabec) a Martin Kubala (Kačer), kteří v roce 1999 absolvovali trať o délce 3 kilometry za 70 minut.

Ke dni 31. 12. 2020 v oddíle pracuje 76 členů v družinách Klokani, Delfíni, Orli Bobři. Na schůzky býváme rozdělení do dvou skupin, přičemž těm nejmladším přezdíváme Vrabčáci, zatímco starším říkáme zjednodušeně Žluťáci. Z důvodů pandemie, kdy je činnost spolků dlouhodobě velmi omezená, jsme přestoupili na on-line schůzky. Nejprve jsme měli on-line schůzku vedoucích, kterou zprostředkoval Vladan Sukač (Pony) a 8. 1. 2021 následovala první on-line schůzka oddílu, kterou vedly Eva Kořenská (Morče) a Eliška Ručková (Rejsek).

Od počátku vede oddíl Jaromír Šupina (Pirát) a nyní mu ve vedení pomáhají vedoucí Tomáš Huďa (Drop), Kateřina Vyvialová (Myška), Kateřina Barešová (Malina), Jana Bajtková (Žluťásek), Hana Polášková (Hafan), Kateřina Žváková (Lama), Anna Huďová (Jahoda) a Michal Haleš (Racek). Jako instruktoři pracují Eva Kořenská (Morče), Eliška Ručková (Rejsek), Nela Chýlková (Kudlanka), Tereza Šupinová (Hříbeček). Závodním instruktorem byl jmenován Petr Bílek (Kamzík), výpravy má na starosti Michal Haleš (Racek).

V historii jednotlivých let se na vedení oddílu jako vedoucí nebo instruktoři podíleli také Denisa Michálková (Deny), Jana Hudečková (Bobřík), Jana Harabišová (Ježek), Filip Široký (Sokol), Ondřej Vlček (Kojot), Lubomír Bužek (Pavouk), František Petrovič (Wapiti), Kateřina Šupinová (Lachtan), Petr Sasín (Stopař), Lenka Hrdinová (Kiwi), Jan Šupina (Ledňáček), Ada Paluzgová (Pískle), Darja Kochaňová (Pírko), Julie Halešová (Žížala), Ivana Vlčková (Kotě), Alena Mičulková (Kopretina) a Petra Skurková (Puštík), Eliška Kubalová (Duha), Ondřej Šnajder (Mlok) a další.

Ke dni 31. 12. 2007 zanikla družina Roveři a její členové přešli hrát florbal pod Asociaci sportu pro všechny pod hlavičkou TJ Sokol Palkovice. V historii této družiny se jako vedoucí vystřídali Filip Široký (Sokol), Viktor Bužek (Lev), Ondřej Bužek (Vlk), Václav Kostelecký (Mýval), Jaromír Kostelecký (Vydra), Roman Tkáč (Netopýr), Vítězslav Tkáč (Upír) a Marek Závodný (Beran).

Ke dni 31. prosinci 2020 jsme celkem měli 1.262 oddílových schůzek39 táborů365 výprav a 215 různých akcí. Z toho u zakládajících členů bylo uskutečněno 201 schůzek, 70 výprav a 8 akcí, u mladších členů 275 schůzek a 78 výprav, u nejmladších 1.019 schůzek, 285 výprav a 207 akcí. Během jednotlivých let jsme si zavedli vlastní bezpečnostní předpisy pro činnost oddílu, které občas doplňujeme o nová opatření.